Головна » 2020 » Липень » 23 » Причини та умови злочинів , що вчиняються неповнолітніми
15:34
Причини та умови злочинів , що вчиняються неповнолітніми

ПРИЧИНИ ТА УМОВИ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ

 

         Соціальні умови життя суспільства, суперечності в його розвитку мають вирішальний вплив на характер етичного формування особи. Це повністю відноситься і до пояснення протиправної поведінки неповнолітніх.

Саме на соціальному мікрорівні проблеми в сім´ї, у школі, серед найближчого оточення поєднані з проблемами перехідного віку і здоров´я, призводять до появи серед неповнолітніх великої групи ризику.

         До основних чинників, які обумовлюють злочини неповнолітніх, відносяться:

1. Негативний вплив у сім'ї. Родина посідає основне місце в етичному формуванні особистості неповнолітнього. Саме тут через складність та тривалість процесу виховання дітей, труднощі в забезпеченні соціального контролю в сімейно-побутовій сфері найчастіше виявляються ті негативні наслідки соціальних процесів і явищ, які багато в чому й обумовлюють соціальні відхилення, у тому числі й злочинну поведінку неповнолітнього. Сімейне неблагополуччя розглядають як один з чинників того, що найактивніше впливає на злочинність неповнолітніх. Визначають групи негативних чинників, що діють у сфері сімейного виховання:

а) тривала бездоглядність;

б) зайва опіка і строгість;

в) конфліктні сімейні стосунки.

        Неблагополучною може бути сім'я, в якій панує як злиденність, так і забезпеченість.

2. Сфера негативного проведення дозвілля. Що стосується неповнолітніх правопорушників, саме беззмістовне, бездіяльне проведення вільного часу в групі однолітків або старших товаришів разом із пляшкою спиртного, цигарками призводить до того, що такий спосіб життя стає звичкою, потім формує відповідні потреби.

        Потреба в самоствердженні за відсутності позитивних нахилів і відповідних можливостей призводить до негативних форм активності.

 

 

 

Олена Галка, Вовчанський РВ філії ДУ «Центр пробації» в Харківській області

Переглядів: 352 | Додав: selrada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar