Головна » 2020 » Березень » 23 » Безоплатна правова допомога
16:43
Безоплатна правова допомога

відділ "Вовчанське бюро правової допомоги"
Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує:

 

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА - Правова допомога, що гарантується державою.

 

БЕЗОПЛАТНА ПЕРВИННА ПРАВОВА ДОПОМОГА

■ надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;

■ складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

■ надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

 

БУДЬ-ЯКА ОСОБА має право на безоплатну первинну правову допомогу.

БЕЗОПЛАТНА ВТОРИННА ПРАВОВА ДОПОМОГА

■ захист;

■ здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

■ складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають ОКРЕМІ КАТЕГОРІЇ ОСІБ.

Насамперед це малозабезпечені особи та особи з інвалідністю, дохід яких не перевищує встановлену межу, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внутрішньо переміщені особи, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та інші категорії, визначені у Законі України «Про безоплатну правову допомогу».

Для підтвердження права на безоплатну вторинну правову допомогу слід надати відповідні документи.

 

НАДАННЯ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ, ДОПОМОГИ:

■ через єдиний контакт-центр;

■ у будь-якому місцевому центрі чи бюро правової

■ під час роботи мобільних та дистанційних пунктів; Такі виїзні прийоми проводяться у віддалених селах, селищах, об'єднаних територіальних громадах, лікувальних та навчальних закладах, центрах зайнятості й центрах надання адміністративних послуг, військових частинах та госпіталях тощо.

Особи з інвалідністю, які не можуть самостійно пересуватися, можуть отримати адресну безоплатну правову допомогу.

 

 

 

ПРИЗНАЧЕННЯ АДВОКАТА/ ЧИ ПРАЦІВНИКА ЦЕНТРУ

У ЦИВІЛЬНИХ І АДМІНІСТРАТИВНИХ СПРАВАХ для призначення адвоката (працівника центру) для здійснення представництва інтересів і складення процесуальних документів слід звернутися до будь- якого місцевого центру (незалежно від реєстрації місця проживання).

Звернутися за безоплатною правовою

• допомогою можна як особисто, так і через уповноваженого представника.

 

ПРО ЗАТРИМАННЯ ЧИ АРЕШТ через єдиний контакт-центр повідомляється регіональний центр для призначення адвоката.

 

У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ адвокат системи безоплатної правової допомоги залучається для здійснення захисту за призначенням у передбачених законом випадках.

Підозрюваному, обвинуваченому у кримінальному провадженні, який за відсутністю коштів чи з інших об'єктивних причин не може залучити захисника самостійно, варто заявити клопотання про залучення захисника. Клопотання адресується прокуророві, слідчому або слідчому судді чи суду. Потерпілі та свідки у кримінальних провадженнях мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги у разі їх належності до однієї із визначених законом категорій осіб.

Засуджені та ув'язнені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

НАЯВНІ ОБМЕЖЕННЯ ТА УМОВИ

Безоплатна вторинна правова допомога окремим суб'єктам права надається НЕ БІЛЬШЕ 6 РАЗІВ протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами одночасно.

У разі залучення особою іншого (приватного) захисника чи представника у справі, в якій надається безоплатна вторинна правова допомога, надання такої допомоги припиняється.

У наданні безоплатної вторинної правової допомоги може бути відмовлено у разі відсутності права на таку допомогу, якщо вимоги про захист або відновлення прав є неправомірними та в інших передбачених законом випадках.

 

ЯКІСТЬ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

При наданні безоплатної вторинної правової допомоги обов'язковим є дотримання встановлених СТАНДАРТІВ ЯКОСТІ надання такої допомоги.

Оцінюють якість надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги комісії, утворені радами адвокатів регіонів.

Скаржитися на неякісну правову допомогу адвоката слід до ради адвокатів відповідного регіону.

У разі неналежного, на думку клієнтів, ставлення з боку працівників центрів чи адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, неправомірних вимог щодо оплати наданих правових послуг тощо слід повідомити відповідний центр.

Клієнти самостійно сплачують судовий збір, проведення експертиз, поштові витрати тощо у відповідних провадженнях.

 

Право на безоплатну правову допомогу - гарантована Конституцією України можливість для кожного отримати безоплатну первинну правову допомогу а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у передбачених законом випадках.

Правові послуги, які надають адвокати та працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - центрів), оплачує держава.

 

ЄДИНИЙ КОНТАКТ-ЦЕНТР  0 800 213 103

 

wiki.legalaid.gov.ua 


Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, пропонуємо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Вовчанського бюро правової допомоги за адресою: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Торгова, 2, або телефонувати за номером (05741) 4-23-31.

 

 

 

 

 

Переглядів: 620 | Додав: selrada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar